Mentoring je metoda vzdělávání na pracovišti. Jde o poměrně neformální způsob vzdělávání. Mentor funguje jako pomocník a průvodce po celou dobu vzdělávání, předává své zkušenosti a znalosti mentorovanému, motivuje ho a poskytuje mu také zpětnou vazbu. Mentor tak působí jako průvodce v určité oblasti či tématu a pomáhá mentorovanému nalézt správný směr či řešení.

Hlavním cílem této aktivity v projektu Dotkněte se inovací je zajistit škole a jejím pedagogům metodickou a technickou podporu při využití a integraci ICT do výuky po celou dobu realizace projektu. Role mentorů je zaměřena oborově didakticky. Mentor tak je zdrojem nápadů a inspirace, jak podpořit výchovu a vzdělávání informačními a komunikačními technologiemi v jednotlivých předmětech.

Jelikož našim závazkem je poskytnout KAŽDÉ partnerské škole v průběhu trvání projektu 10 hodin on-line mentoringu pro učitele a 10 hodin on-line mentoringu pro vedoucí pracovníky škol neměli jsme jinou možnost, než rozepsat harmonogram mentorských hodin na jednotlivé školy. K „direktivnímu“ rozpisu hodin mentorské podpory pro jednotlivé školy nás vedla povinnost poskytnout KAŽDÉ partnerské škole v průběhu trvání projektu 10 hodin on-line mentorské podpory pro učitele a 10 hodin on-line mentorské podpory pro vedoucí pracovníky škol.

Rozpis mentorských hodin je uveden jak na našem projektovém intranetu, kam ale mají přístup pouze ředitelé a koordinátoři, tak i v kalendáři na našich webových stránkách dotek.dumy.cz, kam mají přístup úplně všichni bez přihlášení.

Přihlašování zájemců o jednotlivé hodiny je pak NEZBYTNÉ dělat přes kontaktní formulář na našem projektovém portálu http://dotek.dumy.cz/?page_id=102, kam zájemce musí uvést kromě tématu konzultace i svůj e-mail, na který mu bude zaslána pozvánka (link) na konzultační hodinu.

Na naší straně pak bude k dispozici mentor pro učitele ucitel.mentor@dotkin.cz, tak ve stejné době na jiném virtuálním místě i mentor pro vedoucí pracovníky školy reditel.mentor@dotkin.cz.

Samozřejmě si uvědomujeme, že může nastat situace, že někdo z Vás, nebo Vašich pedagogů, bude mít potřebu komunikovat s mentorem i mimo jemu určené hodiny. V tom případě jsme připraveni na vyžádání přesunout některé nabídnuté hodiny mimo tento stanovený harmonogram, případně opět na vyžádání poskytnou i hodiny nad rámec tohoto rozpisu. Pak není nic lehčího, než opět zadat požadavek na kontaktním formulář a některý z mentorů si se zájemcem domluví přesný termín konzultace.

Ing. Pešan, Jiří
Manažer KA-02, Mentoring

KA02 – Mentorování (Mentoring)

5 thoughts on “KA02 – Mentorování (Mentoring)

  • 26.11.2014 v 13:09
    Permalink

    Dobrý den, pokud kolegové nemají žádné dotazy ani nic k řešení, co s tím? Účast je povinná? P42

    Odpovědět
  • 10.12.2014 v 7:19
    Permalink

    Dobrý den. Mentoring je o nápadech a inspiraci.O čem bude Mentoring 10.12.2014?

    Odpovědět
  • 10.12.2014 v 11:02
    Permalink

    mentoring 10.12. jsem přihlášen???

    dotaz bude směřovat k VŘ – postup po otevření obálek, vybereme vítěze a jak dlouhá je lhůta na odvolání těch, co neuspěli???

    Odpovědět
    • 2.2.2015 v 11:43
      Permalink

      Dobrý den,

      chtěl bych sebe i ředitelku školy omluvit, že zítra nebudeme účastni na mentoringu pro naši organizaci. Důvodem je konání zápisu do 1. třídy, jehož se oba účastníme a probíhá přesně v čase vymezeném pro naši školu. Ostatní pedagogové zapojení do projektu o termínu vědí, z jejich reakcí zatím nepředpokládám, že někdo se na vás s dotazem obrátí.
      Děkuji za pochopení
      St. Poddaný, koordinátor P48

      Odpovědět
  • 12.1.2015 v 19:51
    Permalink

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda musíme nutně využít služby Mentoring? Je to povinné?
    Děkuji za odpověď M. Kodešová

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *